Testinurkka: F-Secure Freedome Tracker Mapper

Testinurkka: F-Secure Freedome Tracker Mapper

Suomalaisen F-Securen Freedome  VPN-sovellus on ollut otsikoissa erityisesti sen takia, että sillä pystyy kiertämään netin sisältöihin liittyviä maarajoituksia. Tästä hyvänä esimerkkinä on viimeaikainen kohu  liittyen Netflixin palveluihin. Freedome on kuitenkin paljon muutakin kuin keino katsoa ”geoblokattua” sisältöä. Tiivistettynä sovellus on melko yksinkertainen VPN-ohjelmisto kotikäyttöön esimerkiksi iPadille, matkapuhelimelle tai pöytäkoneeseen.

Sovelluksen avulla käyttäjän viestiliikenne omasta laitteesta menee salattuna F-Securen pilven kautta muuhun verkkoon. Näin käyttäjän oma viestiliikenne kulkee salattuna esimerkiksi julkisessa langattomassa verkossa. Maarajoitettujen sisältöjen katsominen onnistuu taas siten, että käyttäjä voi itse määritellä oman virtuaalisen sijaintinsa. Jos sovelluksessa määrittää sijaintinsa vaikka Saksaan ja menee selaimen kautta Googlen etusivulle, käyttäjä näkee Saksan Googlen etusivun. Verkkopalvelut saavat siis tiedon, että käyttäjä tulee Saksasta, eikä Suomesta.

Tietosuojakysymyksistä kiinnostuneille Freedomen parasta sisältöä on kuitenkin sovelluksen ominaisuudet, jotka liittyvät verkkokäytön suojaukseen ja evästeseurannan estämiseen. Freedome esimerkiksi estää seurantaevästeet ja pääsyn haitallisiksi katsomilleen sivustoille. Näiden toiminnallisuuksien käyttöönotto ei vaadi käyttäjältä mitään, vaan ne ovat päällä automaattisesti. Freedomen käyttö on siis helpompaa verrattuna esimerkiksi selaimissa käytettäviin laajennuksiin, joiden avulla voi myös estää seurantaa (esim. Ghostery  tai Disconnect).

Freedomen uusin ominaisuus on ns. Tracker Mapper -työkalu, joka esittää käyttäjälle tietoa siitä, mitä seurantayrityksiä Freedome on estänyt 24 tunnin aikana. Tämä työkalu piirtää käyttäjän verkkosurffauksen aikana karttaa siitä, millaisia seurantaevästeitä käyttäjän laitteelle olisi ollut tulossa. Nämä seurantaevästeet ovat siis evästeitä, joiden avulla esimerkiksi mainosverkot pyrkivät rakentamaan meistä tarkkaa profiilia vierailemiemme sivustojen ja lukemiemme artikkelien perusteella.

Testaisin Tracker Mapper -ominaisuutta sekä iPadilla että Android-pohjaisella puhelimella päivän ajan. Hakeuduin tarkoituksellisesti uutissivustoille ja muihin paikkoihin, jotka tunnetusti käyttävät hyväksi seurantaevästeitä. Päivän päätteeksi kartta oli täynnä kuvioita, jotka linkittyivät toisiinsa.

Freedome tracker-min

Karttaa suurentamalla pääsee näkemään tarkempia tietoja ”seurantayrityksistä” ja yhteyksistä (ts. mitkä sivut käyttävät samoja mainosverkkoja jne.).

Freedome relaatiot-min

Sinänsä Tracker Mapper -ominaisuus on hauska lisä Freedome-sovellukseen. Tietojen tulkinta on kuitenkin normaalikäyttäjälle hankalaa. Toisin sanoen tämän ominaisuuden kautta käyttäjälle ei selviä, mitä tietoa mainosverkolle olisi todellisuudessa mennyt, mikäli Freedome ei olisi ollut välissä. Ehkäpä tämän ominaisuuden tarkoitus on vain osoittaa, että Freedome tekee sen, mitä lupaakin.

Protip: Freedomen käyttö DNA:n kaapelimodeemin kautta (Sagemcom F-3284DC DNA / wi-fi yhteys) ei aluksi toiminut. Asia ratkesi, kun modeemin asetuksista aktivoi Ipsec PassThrough -vaihtoehdon. Jostain syystä VPN PassThrough oli oletuksena pois tässä mallissa.