Vuoden odotetuin kesälukemisto

Vuoden odotetuin kesälukemisto

EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen täytäntöönpanotyöryhmä (“TATTI”) julkaisi tänään varmasti kesän odotetuimman kesälukemiston. Tämä pehmeäkantinen jännäri on täynnä tiukkoja juonenkäänteitä. Se jättää jokaisen itseään kunnioittavan pokkarin tapaan tilaa myös jatko-osille.

Mitkä sitten ovat ensimmäiset mielipiteet muutaman tunnin yleiskatsauksen jälkeen?

Tietosuojavaltuutetun toimistosta tullaan tekemään uusi Tietosuojavirasto, ja Tietosuojalautakunnasta, jonka toiminta nykymuodossaan päättyy, sen pelättyjä hallinnollisia seuraamusmaksuja jakava keppi. Malli vaikuttaa järkevältä ja antaa mahdollisuuden hyödyntää jo olemassa olevaa organisaatiota täysipainoisesti. Uuden viraston resursointi tulee varmasti olemaan tärkeä kysymys tehtäväkentän laajentuessa merkittävästi.

Missä asetus jättää lainsäätäjälle kansallista liikkumavaraa, TATTI on pyrkinyt pitkälti kierrättämään henkilötietolaissa sovellettuja (hyväksihavaittuja?) ratkaisuja. Jännitysromaanin kohdalla voisi kysyä onko tämä merkki kirjailijan klassikoiden tuntemuksesta vai huonosta mielikuvituksesta. Ottaen huomioon toimintaympäristön merkittävä muuttuminen, myös TATTI:lta olisi mahdollisesti toivonut rohkeampaa otetta tältä osin. Nyt toimintaympäristöä koskevat pohdinnat siirrettiin sektorilainsäädännössä käsiteltäväksi.

Tietosuojauutiset huomasi myös, että tietosuojan ja julkisuuslain edustaman julkisuusperiaatteen suhdetta pohdittiin perusteellisesti. TATTI ei tässä kuitenkaan viitannut kollegoiden Simojoki ja Lindgren tubetukseen, joten herrojen vedonlyönti on tältä osin vielä auki.

Muutaman knopin osalta emme jaksaneet odottaa aivan viimeisille sivuille, vaan piti heti tarkistaa mitä ikärajaa meillä jatkossa sovelletaan suostumusten osalta. Pettymysten pettymys – TATTI ei päässyt tästä yhteisymmärrykseen ja Tietosuojauutiset saa vielä odottaa jännityksessä miten asia kehittyy.

Yliopistojen, yritysten ja tutkimuslaitosten jättämät runsaslukuiset muistiot on luettu tarkasti. Vaikuttaakin siltä, että TATTI on pyrkinyt turvaamaan tutkimuksen edellytyksiä laajasti; kotimaista perinnettämme noudattaen. Kansainvälisesti kilpailukykyisen tutkimusympäristön takaamiseksi tämä onkin välttämätöntä.

Tietosuojauutisten toimituksella on ainakin ollut vaikea laskea tekstiä käsistään tämän julkaisun kirjoittamisen ajaksi ja palaamme asiaan varmasti useammalla kirjoituksella kesän ja syksyn aikana.